Zakaj bi se testirali

Od 4 oseb z bolnimi ledvicami kar 3 od njih tega ne vedo. Ledvice nimajo čutil, zato je to tiha bolezen, ki povzroči težave šele takrat, ko ledvice že odpovedujejo. Če ledvice odpovejo, oseba preživi le, če njeno kri redno čistijo z dializo ali ji presadijo ledvico. V Sloveniji se na ta način zdravi 1 na 1.000 prebivalcev.

Ledvični bolezni pravimo tudi tihi ubijalec. Tihi ubijalec zato, ker imajo osebe s kronično ledvično boleznijo pogosteje bolezni srca in ožilja in zaradi njih umirajo prej od svojih vrstnikov. Tveganje za smrt je kar 2 do 3-krat večje kot pri tistih, ki imajo zdrave ledvice. Na to povečano tveganje še posebej opozarja prisotnost beljakovin v urinu (proteinurija).

Kronične bolezni ledvic se večinoma ne da pozdraviti, tako kot na primer angino, če pa jo zgodaj odkrijemo, lahko z zdravim življenjskim slogom in zdravili dolgo ohranjamo delovanje ledvic in zdravo srce.

Testiranje55 1

Ali sumite, da imate okvaro ledvic?

Testirajte se, če imate:

sladkorno bolezen,
zvečan krvni tlak,
bolezni srca ali ožilja (npr. srčno popuščanje, angino pektoris, moteno prekrvitev udov, ste preboleli možgansko kap ali srčni infarkt),
prekomerno telesno težo,
ledvične kamne ali povečano prostato,
avtoimunske bolezni,
v družini dedno ledvično bolezen ali svojce, ki so imeli kronično bolezen ledvic,
če kadite,
ste telesno nedejavni,
ste starejši od 50 let.

Kje se lahko testirate?

Testirate se pri svojem zdravniku oziroma v laboratoriju. V krvi bodo izmerili količino kreatinina (iz njega izračunajo, kako dobro delujejo ledvice), vzorec urina pa testirali na prisotnost beljakovin (proteinurija), ki so glavni znak okvare ledvic, in na prisotnost rdečih krvničk (eritrociturija).

KNJIŽICA O TESTIRANJU

Testiranje100 1